IMC Weekendschool

Onderwijs voor nieuwsgierige kinderen uit achterstandswijken

IMC Weekendschool is onderwijs voor gemotiveerde leerlingen uit achterstandswijken. Naast het reguliere onderwijs dat zij volgen, biedt IMC Weekendschool de kans om kennis te maken met professionals uit verschillende vakgebieden. In Tilburg gaan leerlingen van groep 7 tot en met de brugklas op zondag met een bus naar Tilburg University. Daar krijgen ze gedurende dag in theorie- en praktijkles van docenten uit het hele land. Het onderwijs wordt gegeven aan de hand van verschillende thema’s. In november 2016 stond het thema ‘Ontdek Tilburg’ centraal.

De vraag aan Citymarketing Tilburg

Tilburg staat bekend als sociale stad, een echte onderwijsstad. De IMC Weekendschool sluit erg goed aan op de identiteit van de stad. Citymarketing Tilburg hielp dit sociaal innovatieve concept daarom graag bij het invullen van de drie themazondagen in november.

Oplossing en uitwerking

De eerste zondag van november ging dieper in op de geschiedenis van Tilburg. Waar kan dat beter dan met een bezoek aan het Textielmuseum? Tijdens de tweede zondag lag de focus op de urban city, waarbij de Spoorzone uitgebreid aan bod kwam. De laatste zondag stond in het teken van natuur, gecombineerd met een bezoek aan het Natuurmuseum Brabant. De bedoeling van deze zondagen is dat de leerlingen in hun eigen stad op verkenning gaan. Door lessen op een prikkelende manier in te richten blijven deze ervaringen bij.

Resultaat

Het volgen van de Weekendschool zorgt ervoor dat leerlingen universitaire opleidingen afronden. Het zorgt voor gemotiveerde scholieren, inspiratie. Kinderen en jongeren leren van echte rolmodellen, waardoor hun horizon wordt verbreed. Op nationaal niveau, in het politieke en maatschappelijk veld wordt IMC Weekendschool gezien. Minister Jet Bussemaker ziet IMC Weekendschool als een van de toonaangevende voorbeelden van onderwijs waar ook kansarme kindereren een kans krijgen. Op 31 oktober 2016 presenteerde zij de Gelijke Kansen Alliantie, een samenwerkingsverband waarin leraren, ouders, scholen, werkgevers en maatschappelijke organisaties zich verenigen om te zorgen dat elk kind gelijke kansen krijgt om talenten te ontwikkelen en dromen waar te maken. Zeker iets om trots op te zijn!

Partners: Tilburg University, Textielmuseum, Hall of Fame, Natuurmuseum Brabant